Haydar Köyünden Merhaba....
Coğrafi Yapısı
İlçemiz Akyurda 16 km. Kalecik ilçesine 19 km. uzaklıkta olup, Akyurt'un kuzey batısında yer alan köy Ankara-Çankırı asfaltına 3 km. Ankara'ya da 53 km. uzaklıktadır. Köyün kuzey ve batı yönleri dağlarla çevrili olup doğusu ve güneyi düzlüklerle çevrilidir. Köy engebeli bir araziye sahiptir. Haydar Köyünün doğusunda Çiftlik ve Eskiköy, batısında Karacakaya, Kuzeyinde Elecik, Güneyinde Ahmetadil köyü ile çevrilidir. Kalecik’in diğer köylerine göre yüksek bir arazi üzerinde kurulmuş olması nedeni ile bitki örtüsü bakımından oldukça yoksuldur. Tepeler ve yamaçlar bozkırlarla kaplıdır. Sulu arazi bulunmadığı için daha çok tahıl ürünlerinden buğday, arpa, fiğ, mercimek, nohut gibi tahıl ürünleri yetiştirilir.
Tarihi
Köyün ne zaman kurulduğu tam olarak bilinmemekle birlikte tahminen 150-200 yıl önce kurulduğu sanılmaktadır. 4 hanenin başka yerlerden geldiği ve köye yerleştiği söylenmektedir. Köyün doğusunda Kızılışık mevkiinde Kürtler Mezarlığı denilen yerde mezar çanak, çömlek kalıntılarına rastlanmıştır. Köyün kuzey yamacında Gücükdere mevkiinde Haydar Dede Türbesinin bulunduğu ve köyün adının oradan geldiği söylenmektedir.
Kültürü
Köyde eskiden holta, üçetek, şalvar, sarık, kuşak gibi giysiler giyilirdi. Köyde düğünler eskiden bir haftada yapılırken, şimdi üç günde yapılmaktadır. Düğün Cuma günü öğleden sonra başlar. Davul, zurna ve davetliler gelirler. Köy odasında akşam toplanırlar; gençler eğlence tertiplerler. Davetlilere oğlan evinden yemek verilir. Düğünün en önemli günü Cumartesi günüdür. Oğlan evinde halay çekerler, yemek yerler. Aynı gün akşam kız evine kına gecesine gidilir. Erkekler dışarıda davul, zurna eşliğinde sinsin oyunu oynarlar. Aynı gün akşam ateşin başında kız evinde getirilen kına damada yakılır. Daha sonda damat ve sağdıç orada bulunanların ellerini öperler ve aynı yerde kız evinden gelen damatlık giysiler damada giydirilir. Eğlence sabaha kadar devam eder. Kız evinde davetlilere yemek yedirilir. Gelin alınacağı zaman kızın oğlan kardeşi kardeş yolu (kapı bıçağı) ister. Gelin kapıdan girerken mendile konulan yemiş, madeni para ve buğdayı atarlar. Daha sonra su dolu bir testiyi sertçe yere vurarak, uğur getirdiğine inanılarak kırılır. Gelin eve geldikten sonra Kayınpeder ile Kaynana güreşirler Köyün kadınları aynı gün veya daha sonraki günler çeyiz görmeye gelirler. Böylece düğün sona erer. Ertesi gün duvak töreni yapılır.
Lakaplar
Deliosmanlar, Köseler, Gökmenler, İmamlar, Kadıkıranlar, Türkmen Hasanlar, Seyidler, Memikler, Homucu,Şarapçı, Şer Mehmet, Deli Ahmet, Kuru Mustafa, Kötü Mustafa, Fertçi, Fırtıl
Dualar
Allah senden razı olsun, Toprak diye kaptığın altın olsun, Allah ne Muradın varsa versin, Allah birini bin etsin,
Beddualar
Allah gününü, gününden kötü getirsin, Öküz kulağından, oğlan bileğinden tutma, Büyük gömlek yanına küçük gömlek serme, Beşik dibini oturma, Yazın ayransız, kışın yorgansız kal, Kırmızı parmak sıkma, Gelin getirme, gelin yüzü görme,
Yemekleri
Höşmerim. Tirit, Hamursuz. Sini (Baklava), Kaygana. Gömbe.
Batıl İnançları
Muska yazdırma, Cuma günü veya Arife günü işe gitmeme
Kocakarı İlaçları
Kurşun dökme